Asiantuntijat: 5g-verkko on tietoturvapainajainen

Vallanpitäjät ja globaalit suuryritykset eivät ole mielellään valistaneet kansalaisia 5g:n ja IoT:n tietoturvaongelmista.

Teknologia

Talouselämän mukaan operaattoreiden tarjoamat 5g-verkot ovat täynnä tietoturvaongelmia, jotka enteilevät ”alkua uudenlaiselle hyökkäykselle”.

Vaarassa ovat varsinkin niin sanotut iot-laitteet eli esimerkiksi kodinkoneet, jotka on kytketty Internetiin. Hakkereiden ja vakoojien on äärimmäisen helppo päästä käsiksi ihmisten salaisuuksiin murtautumalla näiden 5g-verkkoon kytkettyihin laitteisiin.

Talouselämä kirjoittaa Euroopassa toimivista asiantuntijoista, jotka ”tutkivat kymmenen operaattorin tarjoamia 5g:n iot-ohjelmointirajapintoja ympäri maailmaa”. Lehden mukaan ”tutkijat löysivät jokaisesta rajapinnasta yleisesti tunnettuja haavoittuvuuksia, joiden avulla hyökkääjät voivat päästä jopa suoraan käsiksi verkkoon kytkettyihin laitteisiin”.

Vallanpitäjät ja globaalit suuryritykset eivät ole mielellään valistaneet kansalaisia 5g:n ja iot:n tietoturvaongelmista. Mitä huonommin kansalaiset suojaavat yksityisyytensä, sitä helpommin poliittinen poliisi kykenee vakoilemaan heitä.

Lähde: Talouselämä

5G IoT Teknologia Tietoturva Valvontayhteiskunta

Keskustelu

7 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • IoT = Hakkerin unelma

    Vastaa

    Itse en ole ’äly’ televisiota pitänyt koskaan kiinni RJ-45 piuhassa saatikka sitten WLANissa (mulla on WLAN itse asiassa disabloituna kuitumodeemista kokonaan) kun ainoa johon käytän TV ruutua on tietokoneen monitorina, katson kaiken netin kautta. Firmis updatet olen ajanut telkulle USB tikulta.

    Mutta itse asia oli se, että kaverilla oli telkku kiinni verkkopiuhassa , ja joku oli sen etänä hakkeroinut ja alkanut näyttää jotain intian kielistä (arvaus) tekstiä ruudulla ja joku iso piirretty keskisormi keskellä ruutua. Auttoi kun käytti virrat irti seinästä, mutta kohta sama homma taas uudelleen. Nyt hoksasi ottaa verkkojohdon irti niin ei enää toistunut. Melko lailla haavoittuvia ovat tosiaan.

    Telkkari oli toki joku Thomson merkkinen Gigantin halpis, mutta en epäile että samoja ongelmia myös isommilla valmistajilla.

    • GLGL

      Vastaa

      Järkevää toimintaa kommentoijalta.
      Telkkaria ei pidä koskaan kytkeä suoraan nettiin. Vähintään joku Linux mini-PC väliin. Telkkarista kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, onko siinä kamera. Sen voi teipata umpeen, jos sitä hemmetin nettiliityntää on pakko käyttää. Jopa tavallisesta telkusta kannattaa terkistaa antennivahvistimelta, salliiko se up-link-suunnan. Telkkarit lähettävät kaapelia pitkin takaisin käyttäjädataa (mm. sen, mitä kanavaa katsoo).

      Siivousrobotit, Sirit, ”elämää helpottavat” yritysten applikaatiot (mm. valtamedian appikset), jääkaapit, älyvalaistus, älyovikellot, jne. käytännössä kaikki laitteet, jotka haluavat kytkeytyä nettiin kannattaa minimoida nollaan. Sinulla ei ole mitään kontrollia siihen, mitä tietoa ne lähettävät maailmalle.

      Suomen lakiin pitäisi olla selvästi kirjoitettu se, miten esim. kansanedustajien on sallittu liittyä nettiin ja mitä ”avustavia” laitteita he voivat käyttää, sillä ne voivat olla kansallinen turvallisuusuhka. Alykaiuttimen kautta hankitulla tiedolla on helppo kiristää kansanedustajaa, ja on aivan varmaa, että sellaista on jo tehty.

  • Salomon

    Vastaa

    Niin eikös meille ole tässä hoettu vuosikymmeniä miten teknologia tulee helpottamaan elämää, no helpottaahan se, kaiken maailman paskiaiset elämää

  • Observer

    Vastaa

    En ole koskaan ymmärtänyt, miksi kodinkoneitten pitäisi olla verkossa. Osaan ihan itse katsoa, onko potaatit loppu tai maito hapannut. Mutta uusavuttomilta smartphonezombieiltahan ei onnistu vedenkeittokaan ilman ohjeita siihen erikseen suunnitellusta sovellutuksesta.

    • Nimetön

      Vastaa

      Suurin syy on mukavuuden halu ei niinkään uusavuttomuus. On mukava kun ei tarvitse esimerkiksi imuroida, kun riittää että sanot Sirille tai Alexalle että käynnistää robotti-imurin. Lisäksi säästyy sähköä kun ei tarvitse pitää helteillä ilmastointia päällä jos ei ole kotona, senkin voi käynnistää etänä tai vaikka luoda siitä säännöllisen rutiinin, riittää kun kerran sanoo että ”käynnistä ilmastointi aina kun lähden paikasta työ”, asunto ehtii viilentyä kuitenkin riittävästi siinä ajassa mikä menee kotiin ajaessa. Saunan voi myös asettaa käynnistymään etänä tilanteesta tai ajasta riippuen. Itse käytän paljon näitä äly- ja iot laitteita, koska ne vain helpottavat arkea ja saan lisää aikaa tärkeämmille asioille. Myönnän että varmasti loppuisi näiden käyttäminen jos joku onnistuisi hakkeroimaan jonkun näistä laitteista, mutta pitää nauttia vielä kun voi.

  • juha II

    Vastaa

    Juosten kustu märkien unien päämäärää ajateltuna ja se on luotu palvelemaan aivan muita tarkoitusperiä mitä on rahvaalle kerrottu aivan kuten koronapiikinkin osalta ym.

  • Zardex

    Vastaa

    Pelkkä etäluettava huonelämpömittari, lämmitysverkon säätämistä varten, on vakoiluulaite. Potentiaalinen murtovaras voi ilmankosteuden vaihtelun perusteella päätellä jos olet lähtenyt lomille, jos pääsee siihen hakkeroimaan. Se on useimmissa antureissa mukana kosteuden mittaus lämpötilan ohella, vaikka ei asennus olisikaan tehty kosteuden tarkkailua varten.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi