Tietoturvamanuaali, osa 5 – Salasanat, MAC ja yhteenveto

Artikkelisarjan viimeinen osa käsittelee salasanojen hallintaa ja MAC-hämäystä, tarjoten lopulta koko oppaan yhteenvedon ja katsastuslistan.

Teknologia

Partisaani julkaisee suomennoksen Opsecgoyna tunnetun valkoisen aktivistin tietoturvaoppaasta ja katsastuslistasta. Erityisesti nuoremman polven toimijoille suunnattu suomennos sisältää alkuperäisteoksen anteeksipyytelemättömän nettislangin ja kielenkäytön.

Lue myös oppaan edelliset osat: 1, 2, 3 ja 4.

SALASANOJEN HALLINTA

KeePassXC

Sen sijaan, että käytät paria-kolmea samaa p*skaa salasanaa yhä uudelleen ja uudelleen eri palveluissa, käytä erittäin monimutkaisia ja pitkiä salasanoja, ja säilytä ne kaikki salattuna luotettavassa sovelluksessa, kuten KeePassXC:ssa. Tällä salasanojen hallintaohjelmalla voit luoda ja säilyttää salasanoja kaikkeen mitä voit kuvitella. Varmista, että suojaat myös salasanatietokantasi erittäin vahvalla salasanalla ja teet muutaman varmuuskopion siitä.
Tsekkaa täältä: https://keepassxc.org/

*Suomentajan huomio: myöskään saman nimimerkin käyttäminen useassa eri palvelussa ei ole viisasta!

MAC-HUIJAUS

Piilota ID

Jokaisessa verkkoon yhdistettävässä laitteessa on MAC-osoite. Tämä tunnus on uniikki jokaisessa laitteessa ja se helpottaa laitteiden erottelua verkossa.

Pelkästään katsomalla MAC-osoitetta voit ymmärtää verkkokortin valmistajan ja saada paremman käsityksen siitä, kuka on verkossa ja mitä he ovat tekemässä. Et halua joutua jäljitetyksi ikinä.

Joten sinun pitäisi huijata MAC-osoitteesi joka kerta ennen kuin yhdistät julkisiin wifi-verkkoihin. On olemassa monia välineitä, suosituimman ollessa macchanger: https://github.com/alobbs/macchanger. Me olemme myös julkaisseet oman avoimen lähdekoodin ohjelman jonka voit ladata täältä: https://gitlab.com/opsecgoy/mac-spoofer.

YHTEENVETO

Pääopetus

Tämän oppaan tärkeimpänä opetuksena on elämän lokeroiminen. Eli suomeksi, hoida aktivismiasiasi yhdellä laitteella erillisillä käyttäjänimillä, sähköpostiosoitteilla, puhelinnumeroilla, ja niin edelleen… jotka ovat täysin jäljittämättömissä päivittäiseen normoelämääsi.

Yhdistä tämä opetus perustason yksityisyysvinkkeihin, joita tarjottiin tässä oppaassa, niin pärjäät jo paljon paremmin. Olemme todistaneet liian monen toverin epäonnistuvan tässä ja jotkut heistä ovat maksaneet siitä kovimman hinnan. Nämä virheet ovat aivan helposti vältettävissä. Alla sinulle katsastuslista tulostettavaksi asioista matkalle parempaan yksityisyyteen.*

*Suomentajan huomio: Tietotekniikassa erilaisia ohjelmia, sovelluksia ja järjestelmiä päivityksineen tulee ja menee koko ajan. Tässäkään oppaassa lueteltujen ohjelmien luotettavuus ei ole ikinä täysin kiveenhakattua. On tärkeää seurata digimaailman kehitystä ja uutisia, sekä verkostoitua nörttitovereiden kanssa.

KATSASTUSLISTA

  1. Asenna Linux
  2. Osta ja asenna VPN
  3. Asenna ja kiristä Firefox-selain
  4. PGP-salaa sähköpostisi
  5. Tekstaa Signal- tai Session-sovelluksilla
  6. Käytä väliaikaisia puhelinnumeroita/sähköpostiosoitteita varmennuksiin
  7. Poista tietosi datarikkojista
  8. Poista turhat käyttäjätunnukset ja sosiaaliset mediat
  9. ÄLÄ postaa kuvakaappauksia
  10. Poista ja rajoita EXIF-dataa
  11. Asenna salausohjelma (VeraCrypt)
  12. Aloita KeePassXC:n käyttö
  13. Huijaa MAC-osoitteesi julkisessa wifi-verkossa
  14. Hajauta aktivismielämäsi arkielämästäsi

KIITOS!

Kiitos kun luit tämän oppaan! Jos pidit tätä ilmaista opasta hyödyllisenä, harkitsethan shekeleiden lahjoittamista!

Pro-tip: Ennen lahjoituksen lähettämistä alla olevaan osoitteeseen, varmista että tuplavarmistit .zipin sisältämän PGP-allekirjoituksen aitouden. Voit aina ensin varmistaa sähköpostitse: OpSecGoy@protonmail.com.

Kiitos toistamiseen avustasi,

“Sodasta voittoon!”

-OpSecGoy

卐卐卐

Yksityisyys & turvallisuus Goy ‑piilopalvelu: goysec74znsyewq3nu2i3kmwozxptc3lx22jg67km6r2we37ejiaz5yd.onion

Telegram kanava: @PrivSecGoys

Telegram Chat: @PrivSecChat

Monero: 44afqsvYK6qeqPsNftcqWeJNSqYjP8jXtFcX2A8AQDKzCR1pusDSUehXNJBCqjmf4oVwd7VsRr2NZVMdEEe6i78ESzYcXWp

Internet Teknologia Tiedustelu Tiedustelupalvelut Tietokoneet Tietoturva Vakoilu Yhteiskunta Yksityisyydensuoja Yksityisyys

Keskustelu

Ei kommentteja

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

Vastaa

Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi