Puolustusvoimat hankkii lisää kotimaisia kenttäradioita

Hankittavat radiot ovat lähi- ja ajoneuvoradioita. Lisäksi hankitaan radioiden varusteita.

Kotimaa

Kuvituskuva.

Puolustusvoimat hankkii lisää kotimaisia kenttäradioita. Hankinnan arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin 5,3 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus kotimaassa on noin 10 henkilötyövuotta. 

”Hankinta tukee ohjelmistoradioteknologian kotimaisen kehitystyön jatkamista ja radioiden sovittamista osaksi Maavoimien M18-johtamisjärjestelmää sekä Puolustusvoimien radioperhettä. Radiohankinnalla varmistetaan myös kenttäradioiden kehitystyön jatkaminen ja käytettävyys sekä käytön laajentaminen kaikissa puolustushaaroissa ja Pääesikunnan alaisissa laitoksissa”, toteaa viestitarkastaja eversti Antti Tunkkari Maavoimien esikunnasta.

Lähde: Maavoimat

Kotimaa Maanpuolustus Puolustusvoimat Radioliikenne Teknologia

Keskustelu

15 kommenttia

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Nimetön

    Vastaa

    Mistähän johtuu viranomaisten varautuminen digitalisaatiota edeltävällä tekniikalla ?

    Tämä nyt julkaistu artikkeli ei ole itselleni uusinta uutista, vaan tätä samaa viestiä on kuulunut jo useista muistakin lähteistä/alan toimijoilta.

    Olisiko kansalaistenkin aika miettiä mm. kommunikointiin liittyviä asioita, muutenkin kuin kännyjä ja nettiä käyttäen sekä ryhtyä herättelemään sitä mettäläistä geenistöään jotta kykenee toimimaan kun paska iskee tuulettimeen.

    • Tympeä Tykkimies

      Vastaa

      Vaan eikö nuo nimenomaan ole digitaali-radioita?

      ”Uudet kenttäradiot ovat ohjelmistoradioita ja niillä korvataan vaiheittain analogisia kenttäradioita.”

      Eli SanLa-ominaisuudet pystyisi jatkossa tuottamaan suoraan radiolaitteessa?

      • Nimetön

        Vastaa

        Siis nimenomaan kyse on analogisista kommunikointivälineistä.
        Ei digidigistä.

        • Ihanan kallita

          Vastaa

          Itse ainakin kuvan perusteella (SDR) väittäisin että kyse on digitaaliradiosta. No, mutta se onkin kuvituskuva.

          Enemmän minä olisin huolissani parista asiasta. Kyseessä lienee softaradio, eli prosesori jonne asennetaan ohjelmisto ja jossa on kaikki tarvittavat emmeet. Siksi prosessorilla toteutettu radio on haavoittuvaisempi kuin ernteisillä komponenteilla toteutettu. Palakomponentitkin ovat rikkoontuvaisempia kuin perinteiset vastukset ja transistorit.

          Toinen asia mistä olen huolissani ovat kytkykaupat. Jos siis kymmenelle hengelle vuoden työpanoa (= 10 henkilötyövuotta) maksaa 5.3 miljoonaa euroa (ne prosssut ei maksa kuin 2e/kpl ja kotelo päälle) niin on melkoset kovapalkkaisia henkilöitä. ~44 000e/kk. Tuollaisen radion teko maksaa noin 120e/kpl, piensarjoina. Ja koska niitä mitä ilmeisimmin on jo, niin suunnittelu ja muut-kustannukset jäävät niistä pois.

          Kukahan noin kalliita radioita tekee? Patria? Vai toimitetaanko niitä noin 39 000kpl? Tässäkin kohtaa kun tuhlataan veronmaksajien varoja niin radiot pitäisi tuottaa valtion laitoksissa ilman voittoa.

    • Sanna Mirella

      Vastaa

      Puolustusvoimien uudet radiot taitaa olla digitaalisia, mutta on ne silti riippumattomia näistä kansan mobiililiittymiä yllä pitävistä teleoperaattoreista. Vaihtoehtoisia yhteyksiä kannattaa silti jokaisen miettiä. Cb radio on halpa eikä tarvitse olla radioamatööri. Itse olen hankkimassa radioamatööri lupaa, kun enää ei tarvitse osata sähköttää. Tuolla puhuessa voi tietysti kuka tahansa kuulla keskustelut, mutta sitten salauksia muilla laitteilla.

    • Metsäkulman Murre

      Vastaa

      ”Olisiko kansalaistenkin aika miettiä mm. kommunikointiin liittyviä asioita”

      Kyllä. Nyt olisi hyvä aika ryhtyä varautumaa, kun laitteistoa on vielä saatavilla.

  • GLGL

    Vastaa

    Erinomaista, että suositaan kotimaista toimittajaa näille Kyynel-radioille. Vaikka natojäsenyyden myötä radioiden täydelliset tekniset tiedot pitääkin luovuttaa jäsenvaltioille, niin kotimainen osaaminen silti säilyy.

  • juha II

    Vastaa

    Tuollaisella kait sitten ”pirautetaan kaverille” rapakon taa kun hätä on suurin?

  • Nimetön

    Vastaa

    SDR tulee sanoista Software Defined Radio.
    Siinä käytetty modulaatio, taajuus, taajuuskaista, salaus ja lähetys/vastaanotto tapa voidaan vaihtaa halutun kaltaiseksi vaikka kentällä. Esimerkiksi UWCDMA ->OFDMA. Nämä ovat digitaalisia modulaatioita.
    Hyviä hankintoja, mutta lienevät hyvin kalliita verrattuna 5G kännyköihin.

  • Sanna Mirella

    Vastaa
  • OH... Finnair

    Vastaa

    Kyllä, aina voi kehittää peitesanaston. Mikään ei estä sitä.

    Toisaalta, radioamatööreille on tulossa myös alkuluokka joka ei vaadi tekniikan tenttiä. Vain liikennöinti-tentti pitää käydä läpi. Silloin saa liikennöistä, mutta vain, ostoradioilla (itse ei saa rakentaa) , käytössä on 10W (todella suuri teho jos antennit on kunnossa) ja kaikki taajuudet on auki.

    Tämä on ollut jo reilun vuoden byrokratian rattaissa, joten vietintävirasto voi pallotella sitä vielä monta vuotta. Mutta tulossa se on. Sitä ei kuitenkaan kannata erikseen jäädä odottamaan.

    Ja kyllähän käsikapulalla kuulee paikalliset toistimet ennen amatööriksi tulemista. Sinne ei vain passaa huudella mitään. Pääasia onkin että taajuuksista ja kutsuista on tullut jo automaatio siinä vaiheessa kun tilanne mahdollisesti konkretisoituu.

  • Viestijärjestelmät

    Vastaa

    Siihen, olisiko ”kansalaisten aika miettiä kommunikaatiota”, tulisi vaihtaa ksymys muotoon ”Olisiko kuntien aika miettiä kommunikaaiota?” Nimittäin, kunnilla on velvollisuus ylläpitää HF-radiota (alle 50MHz) ja sille toimivaa antenia. Kuinka monessa kunnassa näin on? Kunnat eivät edes tiedä missä ovat heidän radioamatöörinsä, joten siinä vaiheessa kun kännykkälinjat putoaa ajas ja sähköt katkeavat, on tosi kyseessä.

    Kunnat jäivät housut kintuissa kiinni kun ne rupesivat hankkimaan HF-radioita. Kävi selville että koko eurooppa oli ostoksilla ja niitä radiotia ei sitten ollutkaan enää saatavilla. Meidänkin kylän kunnalla oli aikoinaan pitkälanka ja psytykeppi kunnantalolla, mutta ei ole enää. Ja vesitorniin on kielletty kiinnittämästä mitään piiskoja, ne kun ”voivat häiritä” tele-operaattoreita. Kas kun muualla ne saavat olla samassa mastossakin.

    No, ehkä kunnanisien pitäisi ottaa hatuu kouraan ja käydä HAM:ien pakeilla kyselemässä että ”Mites tämä nyt helpoiten taklataan”. Kunnan tehtävä on kuitenkin sen asukkaiden palveleminen, ei päinvastoin. Vaikka se usein siltä tuntuukin.

  • Haikoukkupolkka

    Vastaa

    Sannalle kysymys: Ja mitenkähän globalistit sulkee häirinnällä nuo taajuudet? On meinaan kyseessä sellaiset taajuudet joiden häirintä tarvitsee enemmän tehoa kuin Ukrainan Tikka.

    Paikallisesti voi häiritä, mutta maanlaajuisesti ei. Sellainen energiamäärä olisi mahdoton.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi