Suomen vanhin Lotta Svärd-järjestössä toiminut nainen Salme Haltia on kuollut 109-vuotiaana. Hän avusti sotilaita järjestön riveissä niin talvi- kuin jatkosodassa.
Kun Haltia syntyi, ei Suomi ollut vielä edes itsenäinen valtio. Nuorena hän työskenteli sahalla, kunnes liittyi lottiin ja kouluttautui lääkintälotan tehtäviin.
Talvisodassa hän palveli maataan Kuhmossa ja Karjalan kannaksella. Jatkosodassa pesti jatkui kannaksella.
Hänen aviomiehensä haavoittui sodassa sen verran pahasti, ettei koskaan parantunut haavoistaan ja tämä kuoli vammoihinsa jo vuonna 1947. Pariskunnalla oli kaksi lasta.
Haltia piti isänmaallista asiaa tärkeänä läpi elämän ja hän esimerkiksi osallistui veteraanitoimintaan aktiivisesti.
Lähde: Sotaveteraaniliitto
Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.
Lord Mystery
RIP.
Että näin
Tällaiselle järjestölle olisi tilausta tänä päivänä, on ollut jo vuosikymmeniä oikeastaan. Tuolla on kuitenkin jämeriä naisia jotka kykenisivät vetämään Svärd tyylistä, maan-ja kansanläheistä toimintaa.
Nuoret naisenalut tarvitsisivat tällaista ohjausta ja esimerkkiä tänä päivänä, eivät ”prinsessa”-asemaa ja hedonismia, van tekijän ja oikeaa naisen mallia.
Mikään ei estä perustamasta/elvyttämästä tällaista yleishyödyllistä yhdistystä, joka voisi myös tehdä maanpuolustuksellista työtä jossain määrin kuten esimerkkinsäkin aikoinaan (tekivät tietysti paljon enemmän).
Risto Hyvönen
Kauan eläköön sodan ajan sukupolvi
TT
Onneksi naisveteraani sai elää oman elämäntyönsä ansiosta vakaassa ja rauhallisessa Suomessa. Meille nuoremmille ei ole luvassa yhtä hyvää. On kurjaa nähdä, että veteraanien työ on valumassa hukkaan. Piskuisella kansallismielisten joukolla on iso tehtävä yrittää saada edes rippeet heidän elämäntyöstään pelastetuksi.
Kyynikko
Molemmilla isoäideilläni oli rintamatunnus lotta tunnuksessaan, Kunnioitus niille, jotka sen ansaitsivat. Kummatkin mummoni näkivät enemmän verta, kuin monet veteraanit,