Ryssästä saa puhua vain hammasta purren – Kielletyt Kirjat uudelleenjulkaisi AKS:n ensimmäisen pamfletin

Kielletyt Kirjat on uudelleenjulkaissut todellisen harvinaisuuden: Akateemisen Karjala-Seuran ensimmäisen julkaisun vuodelta 1922. Teosta ei käytännössä ole ennen tätä saanut mistään.

Historia

päivitetty

Pamfletti julkaistiin viikko sitten Tunne Juuresi ‑tapahtumassa, jossa julkaisutyöhön osallistuneet kertoivat, että teos piti käydä lukemassa kansalliskirjastossa mikrofilmiltä ennen tätä. Nyt kulttuurityötä tekevä kirjakauppias ja ‑kustantaja on kuitenkin muuttanut tilanteen.

Kielletyt kirjat kuvaa teosta seuraavasti:

”Akateeminen Karjala-Seura (AKS) oli vuosina 1922–1944 toiminut ylioppilasjärjestö, jonka lippuvalassa vannottiin Suomen kansallisen heräämisen ja Suur-Suomen puolesta. Yksi Akateemisen Karjala-Seuran tunnetuimmista julkaisuista oli heti sen perustamisvuonna 1922 julkaistu ”Ryssästä saa puhua vain hammasta purren”.

Suurimman osan pamfletin sivumäärästä käyttävä johdanto-osa käsittelee isovihan ajan raakuuksia. Teksti on kuvaus siitä, miten Pohjanmaalla oltiin valmiit ”viimeiseen veripisaraan saakka puolustamaan isänmaataan, omaa kotikontuansa, vaimojansa ja lapsiaan”. Johdanto-osion jälkeen on vuorossa nimimerkin V.V. kirjoittama, ytimekkäästi nimetty artikkeli ”Ryssä”, jossa kerrotaan venäläisten sotilaiden teoista siviiliväestöä kohtaan Itä-Preussissa ensimmäisen maailmansodan aikana. Pamfletin varsinainen pääasia tulee näiden historiallisten johdatusten jälkeen otsikolla ”Suomen itsenäisyyden peruskivi”. Tekstin kirjoittaneen nimimerkin V.R.V. takaa löytyy Reino Vähäkallio (13.8.1899 – 17.9.1980), joka oli suomalainen agronomi, maanviljelijä, heimosoturi ja yksi Akateemisen Karjala-Seuran kolmesta perustajasta.”

Pamfletissa on kolmekymmentä sivua, se on pehmeäkantinen ja se maksaa kymmenen euroa. Voit tilata sen suoraan tästä!

Akateeminen Karjala-Seura Aktivismi Historia Kansallismielinen kulttuuri Kielletyt kirjat Kirjallisuus Kotimaa Tunne Juuresi

Keskustelu

1 kommentti

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Marko

    Vastaa

    No nyt tehtiin todellinen kulttuuritekojen kulttuuriteko! Sattuu olemaan edelleen ajankohtainen teos, mikä kertoo historiallisten herrojen ymmärryksestä naapuria kohtaan.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi