Partisaani haastatteli kesälomilta palannutta Distroyer 88 ‑kauppiasta!

"Keikat ovat ehkä paras paikka tukea kotimaista musaskeneä, koska silloin tukee samaan aikaan bändejä, keikkajärjestäjiä ja kauppiaita, jotka siellä ovat myymässä tuotteitaan."

Kulttuuri

Kansallisradikaalin musiikin julkaisuun ja jakeluun erikoistunut suomalainen Distroyer 88 (D88) palasi hiljattain kesälomilta. Tämän kunniaksi kaupalla on meneillään myös alennuskampanja, joka jatkuu tämän viikon lauantain loppuun asti – kaikki CD-levyt ‑35 prosenttia! Lue haastattelu ja hyödynnä alet verkkokaupassa jo tänään: https://distroyer88.wordpress.com/

* * *

Hei! Kertoisitko lukijoillemme siitä, mikä D88 on? Milloin toiminta aloitettiin?

Moi. D88 on distrona aloittanut prokkis, josta kehittyi sitten myös julkaisuun keskittyvä taho. Toiminta alkoi melkeinpä tasan tarkkaan viisi vuotta sitten 2019 loppukesästä/syksynä.

Toimitte paitsi distrona eli levykauppana myös julkaisijana. Oliko omien julkaisujen tekeminen suunnitelmissa alusta alkaen?

Alunperin homman piti olla vain, että myydään levyjä keikoilla jne., eikä mistään julkaisuhommista ollut puhetta. Sitten 2020 alkuvuodesta tuli kuitenkin puheeksi jyväskyläläisen White Minority ‑yhtyeen debyyttilevy, jota ei ole vuosikausiin saanut mistään, että ehkä asialle pitäisi tehdä jotain. Itse en tuolloin vielä tiennyt mitään levyjen julkaisemisesta, mutta apua saatiin Europa Erwachen jätkiltä, joiden kanssa sitten julkaistiin tuo White Minority CD:n uusintapainos.

Siitä sitten alkuun julkaistiin muutama muukin yhteisjulkaisu ennen kuin eka oma D88-julkaisu ”Sudentaival – Harbinger” saatiin ulos ja se innosti sitten jatkamaan julkaisuhommia itsenäisemmin. Tätä kirjoittaessa ollaan saatu ulos jo kaksi kasettia, kaksi vinyyliä ja 22 CD:tä, joista kolmesta on tehty uusintapainoksetkin jo.

D88:n myyntipöytään voi törmätä useilla kansallismielisillä keikoilla. Mikä oli oma ensimmäinen keikkakokemuksesi nuoruudessasi?

Ihan eka keikkakokemus on varmaan joku Bogart Co. esiintyminen Helsingin Malmintorilla playbackina pahvikitaroiden kanssa ilmaiskeikalla, mutta tämä ei kovin suurta vaikutusta tehnyt, heh.

Ennemminkin voisi sanoa, että Alice Cooperin näkeminen Helsingin Jäähallissa joskus ’90-’91 aikoihin oli jo sellainen, joka teki vaikutuksen nuoreen mieheen. Ihan nuorukaisena en kansallismielisillä keikoilla koskaan käynyt, varmaan ollut tietoinenkaan kyseisestä musiikista. Mutta sittemmin punk‑, Black Metal- jne. skenet ovat tutustuttaneet myös RAC/NSBM-musaan ja alkoi niitäkin keikkoja löytymään.

Mikä on suosikkikeikkakokemuksesi Suomen kansallisradikaalilla musiikkikentällä?

Varmaankin Mistreatin 30v juhlakeikka vuodelta 2018. Kaksipäiväiset ”festarit”, jossa esiintyi kaikki kotimaiset bändit, jotka tuohon aikaan olivat aktiivisina, plus muutama ulkomaalainen – mm. PWA, Barny ja Code 291 oli kova nähdä. Mistreat veti molempina päivinä hieman erikoisemmat setit vierailijoineen jne., joten siinä tuli paljon nähtyä sellaista, mitä tuskin toiste pääsee edes näkemään.

Toinen mainittavan arvoinen tapahtuma oli tämän vuoden toukokuussa pidetty Otsolan Black Metal ‑tapahtuma, joka alkoi klo 10 aamulla ja kesti vain muutaman tunnin, kun lavalla kävivät soittamassa NSBM-bändit Fatherland ja Aryan Hammer. Tällä keikalla olin myyntipöydän takana ja oli aika huikeaa huomata, että klo 10 alkavalla keikalla oli niin helvetin paljon ihmisiä ja levyt vaihtoivat omistajaa koko parituntisen keikan ajan. Yksi älyttömimmistä kokemuksista kyllä, noin positiivisessa mielessä toki.

Onko Suomessa festareita, joilla pyrit käymään joka vuosi?

Musadiggarina pyrin joka vuosi pääsemään Steelfesteille ja uudeksi perinteeksi on syntymässä myös Hellsinki Metal Festivalsit. Meidän skenen ”omista” tapahtumista sitten tietenkin White Boy Summer ‑festarit ja Hammerhouse Fest on se jokavuotinen juttu, jonne pyrin aina pääsemään.

Mitkä musiikin genret ovat erityisen lähellä D88-brändiä?

Lähtökohtaisesti genrellä ei ole väliä, jos sanoma on kansallisradikaali/kansallismielinen/kansallissosialistinen, mutta pääpaino on tietenkin ollut RAC- ja NSBM-genreillä, jotka ovat myös omia suosikkejani. Mutta ei sanota myöskään ”ei” kansallisradikaalille hip hop/rap ‑musalle tai koneellisemmalle mölylle. Hyvänä esimerkkinä Operaatio Kotkanpesä ‑kokoelma, jossa on RAC‑, NSBM‑, Rap‑, Industrial- ja Folk-genret edustettuina, eli aika sillisalaattia, mutta paljon kehuja kerännyt kokoelma.

Mitkä ovat omat suosikkijulkaisusi D88:n kautta?

Sanoisin, että Mistreatin Mukelle tehty 50v synttärilevy on ollut oma kohokohta tässä julkaisutouhussa. Pitkä projekti, johon kysyttiin varmaan lähemmäs 40 artistia ympäri maailmaa, ja levystä olisi tullut 3–4 CD:n mittainen, jos kaikki olisivat päässeet mukaan, joten ehkä oli hyvä, ettei projekti paisunut ihan noin älyttömäksi. Lopputulos oli tupla-CD, jossa on helvetisti kovia covereita Mistreat-biiseistä ja jopa parista Raivopäät-bändin biisistä! Voisi myös mainita Mistreat-julkaisut, joita tullut meidän kauttamme, eli pari uusintapainosta ja sitten Mistreat/White Minority-yhteislevy, joka on ilmestynyt CD:nä ja LP:nä.

Myöskin Kummalan Jussin muistoa kunnioittaen julkaistiin Kali Yuga Noisen ”White Album” ‑kasetti 2022, johon Rami Leskinen kirjoitti pienen historiikin Kummalan vaiheista suomalaisen musan parissa.

Mitä mieltä olet kansallisradikaalin musiikin tilasta Suomessa 2024?

Ollut ehkä hieman hiljaisempi vuosi julkaisujen suhteen, mutta bändejä on myöskin tullut muutama lisää, eli uutta kotimaista musiikkia on takuuvarmasti tekeillä ja tulossa piakkoin. Keikkoja on sopivasti ympäri Suomea ja nuorisoa näkyy paljon keikoilla, mikä on todella hienoa.

Miten D88:n toiminnan voitot kanavoidaan?

Voitot menevät lähtökohtaisesti uusien julkaisujen rahoittamiseen tai tukkuostoksiin, jotta saadaa koko ajan tuotua tuoretta musiikkia distron listoille. Toki paljon on rahaa laitettu kansallismieliseen toimintaan, kuten Kulttuurikeskus Otsolan remontteihin ja Operaatio Kotkanpesän suuntaan, jonne meni mm. kaikki kyseisen kokoelmalevyn tuomat myyntitulot.

Pääasiallisena toimena D88:lla on kuitenkin kotimaisten bändien tukeminen julkaisutoiminnalla ja julkaisujen levittäminen maailmalle.

Millaisia suunnitelmia D88:lla on tulevaisuuden varalle?

Lisää julkaisuja! Tällä hetkellä painossa on Mistreatin ”Legal Matters” LP, ja jonossa on muutamia muitakin klassisia uusintapainoksia, kuten Pig Killerin debyytti ”The Spirit of 1939…” CD, Mistreat / Kraftschlag ”Waffenbrüder” CD ja Australialaisen Fortressin legendaarinen ”Live at Bar ’33 – Helsinki, Finland” CD.

Ihan uusiakin julkaisuja saadaan varmaan taas ens vuoden aikana ulos. Tekeillä on mm. tribuuttilevy Sniperille, jota työstetään parhaillaan ja julkaisu on todennäköisesti ensi vuoden puolella.

Miten lukijamme voivat mielestäsi parhaiten tukea kansallisradikaalia musiikkikulttuuria Suomessa?

Paras tapa on käydä keikoilla ja ostaa levyjä. Esim. sen sijaan, että tilaat levyjä ulkomailta, tilaa mielummin Suomesta. Keikat ovat ehkä paras paikka tukea kotimaista musaskeneä, koska silloin tukee samaan aikaan bändejä, keikkajärjestäjiä ja kauppiaita, jotka siellä ovat myymässä tuotteitaan.

Käymällä keikoilla tukee sitä, että keikkoja pystytään järjestämään jatkossakin eikä kulttuuri kuole. Ostamalla levyjä varmistaa sen, että uusiakin julkaisuja tulee vastaisuudessa. Mitä enemmän vaikkapa D88:a tuetaan, sitä nopeammin saadaan uusia julkaisuja ulos. Joten nähdään keikoilla ja ostelkaa levyjä!

Tutustu distrolistaan: https://distroyer88.wordpress.com/

Viimeisimmät julkaisut:

D88 021: SUDENTAIVAL – Intolerant Fennomania CD
D88 022: VASTARINTA – Taistelkaa! MCD
D88 024: MISTREAT – The Flame From The North CD (REISSUE 2023)
D88 025: NATIVIST – Our Banner in the Sky CD (2024) OUT NOW!
D88 027: BERSERKR – Crush The Weak TAPE REPRESS (2024)

Julkaisut 2024:

D88 019: MISTREAT – Legal Matters LP (2024)
D88 023: FORTRESS – Live At Bar ’33 – Helsinki, Finland CD (2024)
D88 026: PIG KILLER – The Spirit Of 1939 CD REPRESS (2024)
D88 028: MISTREAT / KRAFTSCHLAG – Waffenbrüder REISSUE CD (2024÷2025)

Voit ottaa kauppaan myös yhteyttä ja kysyä tukkuhinnoista ja levynvaihdoista!

Ota haltuun myös D88:n Telegram: https://t.me/d88records

Aktivismi D88 Distroyer88 Hip hop Industrial Kansallismielinen kulttuuri Kansallismieliset Kansallismielisyys Kotimaa Kotkanpesä Kulttuuri Kulttuurikeskus Otsola Metal Metallimusiikki Musiikki Neofolk NSBM Operaatio Kotkanpesä Otsola RAC

Keskustelu

1 kommentti

Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.

  • Nationalisti

    Vastaa

    Hyvä haastattelu!

    Distron palvelu on erinomaista ja levylistat kattavia, löydät aivan varmasti mieleistäsi musiikkia myyntilistalta.

    Kuten tässäkin jutussa mainitaan, niin ainoa tapa taata alan musiikin jatkuminen ja uusien levyjen julkaisu, on tukea toimintaa rahallisesti, joista saadut tuotot menevät homman pyörittämiseen.
    Jos et vielä omista jotain sellaista levyä, jolta haluat kuunnella kappaleita, niin osta se levy sen sijaan, että pummaisit joltain ensisijaisesti sen lataamista esim. Youtubeen.

  • Vastaa

    Kommentit julkaistaan viiveellä eivätkä näy heti.

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Lue seuraavaksi