Syyttäjän mukaan Terno Lindeman (1994) ja Jane Ärling (ent. ‑Lindeman, 1994) ovat yhdessä, saavuttuaan 80-vuotiaan suomalaisnaisen kotiin esiintyen ilmastointikartoituksen tekijöinä ja ikkunatiiviste asioissa, anastaneet sieltä uhrin maksukortin, joka oli pankki- ja luottokortin yhdistelmä. Rikos tapahtui Espoossa helmikuussa 2021.
Vastaajat olivat soittaneet uhrille kahdesti etukäteen ja ilmoittaneet tulevansa tekemään ilmastointikartoitusta uhrin kotiin. Asunnossa vastaajat olivat kierrelleet hetken ajan, jonka jälkeen he olivat kertoneet käynnin maksavan uhrille 10,90 euroa, minkä uhri oli yrittänyt maksaa pankkikortillaan laittamalla myös sen tunnusluvun Lindemanin hänelle antamaan laitteeseen. Maksu ei ollut kuitenkaan onnistunut. Menettelyllä vastaajat olivat yrittäneet saada tietoonsa uhrin maksukortin tunnusluvun. Uhri oli vastaajien poistuttua hänen asunnostaan melkein heti huomannut vastaajien anastaneen hänen maksukorttinsa, minkä jälkeen hän oli heti sulkenut sen.
He olivat olleet naamioituneet siten, että molempien kasvoja oli peittänyt koronamaskit, minkä lisäksi naisella oli ollut hupparin huppu päänsä päällä ja miehellä hattu päässään. Uhri oli käytännössä vain nähnyt henkilöiden silmät. Uhri oli epäröinyt koko asiaa, koska isännöitsijä ei ollut ollut ilmoittanut mistään tulevasta tarkastuksesta. Asuntoon tullut naishenkilö oli kuitenkin selittänyt mistä tarkastuksesta oli ollut kysymys mieshenkilön kävellessä nopeasti ympäri asunnossa tekemässä silmämääräisesti jonkinlaista kartoitusta. Naishenkilö oli ollut se, joka oli varsinaisesti puhunut uhrin kanssa, mieshenkilö ei ollut puhunut paljoakaan. Henkilöt olivat esiintyneet hyvin uskottavasti. Henkilöt eivät olleet pukeutuneet romaaniasuihin.
Mieshenkilöllä oli ollut laite, jonka hän antoi ymmärtää olevan jonkinlainen maksupäätelaite, vaikka se oli ollut puhelimen näköinen. Kun uhri oli noutanut eri huoneessa säilyttämänsä maksukortin, mieshenkilö oli kehottanut häntä laittamaan sen sanotun laitteen päälle. Samalla hän oli kehottanut uhria antamaan maksukortin pin-koodin. Uhri, joka oli ollut tilanteen yllättävyydestä johtuen jossakin määrin poissa tolaltaan, oli tahattomasti antanut väärän pin-koodin. Mieshenkilö oli sanonut, että maksun suorittaminen ei ollut onnistunut. Hän oli pyytänyt saada viedä kortin autoonsa suorittaakseen maksun siellä eräällä toisella laitteella, mihin uhri oli vastannut kieltävästi. Uhri on kertonut, että tässä yhteydessä naishenkilö oli käynyt siinä huoneessa, jossa uhri oli säilyttänyt maksukorttiaan. Naishenkilön oli tässä yhteydessä saattanut saada tietoonsa maksukortin pin-koodin. Se oli ollut kirjattuna lapulla, jota hän oli säilyttänyt puheena olevassa huoneessa. Tämän jälkeen asuntoon tullut mies ja nainen olivat poistuneet kiireesti uhrin asunnosta. Uhri oli pian henkilöiden poistumisen jälkeen havainnut, että hänen maksukorttinsa oli hävinnyt. Hän oli heti tämän havaittuaan soittanut numeroon, josta maksukortti voitiin sulkea.
Romanit yrittivät nostaa kortilla kolmella eri kerralla automaatista käteistä rahaa yhteensä 1480 euroa siinä kuitenkaan onnistumatta.
Romanit kiistivät kaiken, mutta teletiedot paljastivat
Samana päivänä vastaajat olivat vielä soittaneet uhrille esiintyen poliiseina ja yrittäneet saada tietoonsa hänen maksukortin tunnusluvun, jota uhri ei kuitenkaan ollut luovuttanut heille. Puhelimessa ”poliisi” kertoi, että uhrin kortilla oli yritetty tehdä jokin rikos ja sen vuoksi puhelimessa poliisiksi esiintynyt henkilö oli pyytänyt uhria antamaan korttiin liittyvän pin-koodin.
Televalvonta- ja tukiasematiedoista ilmenee, että vastaajien liittymät on paikannettu tilanteisiin, joilla on ollut ajallinen ja maantieteellinen yhteys rikoksiin.
Lindeman vahvisti, että 7749 numeroihin päättyvä puhelinnumero oli hänen puhelinnumeronsa. One Plus ‑puhelin oli niin ikään ollut hänen käytössään. Numeroihin 2588 päättyvä puhelinliittymä on vastaaja Ährlingin käyttämän liittymä.
Lindemanin liittymä on paikantunut Nurmijärvellä, osoitteessa Länsi-Vahaksentie 36 sijaitsevan tukiaseman alueelle. Tämän paikannuksen kellonaika on 23.2.2021 klo 09.01. Todisteen samalta sivulta on pääteltävissä, että Ährlingin liittymä on paikantunut samaan tukiasemaan klo 09:52. Tukiasema sijaitsee varsin lähellä vastaaja Lindemanin kotiosoitetta.
Todisteen samalta sivulta on pääteltävissä, että Lindemanin liittymä on paikantunut Nurmijärvellä, osoitteessa Punamullantie 14 sijaitsevan tukiaseman alueelle klo 12.15. Noin 500 metrin etäisyydellä tästä tukiasemasta sijaitsee K‑Market ‑kauppa, josta on sanottuna päivänä klo 12.21 ostettu prepaid ‑liittymä (sen viimeiset numerot ovat 14521). Tällä prepaid-liittymällä oli soitettu uhrille. Prepaid ‑liittymä on ollut Nokia-puhelimessa (jonka IMEI koodi päättyy numeroihin 17435) ja tämä puhelin on löytynyt 18.3.2021 tutkittaessa romanien käytössä ollutta autoa.
Todisteista on pääteltävissä, että Lindemanin liittymä on paikantunut tukiasemaan, joka sijaitsee n. 200 metrin päässä uhrin asunnosta. Lindemanin liittymä on paikantunut saman tukiaseman alueelle uudestaan klo 15:53. Edellä mainittu prepaid-liitymä on paikantunut Espoossa samaan kellonaikaan samaan tukiasemaan.
Ährlingin liittymä on klo 16:04 paikantunut Espoossa lähelle maksuautomaattia. Tuolloin uhrin maksukortilla on tehty yritys nostaa 1000 euroa ja sen jälkeen kaksi saldokyselyä. Yritykset ovat epäonnistuneet väärän pin-koodin käytön vuoksi.
Todisteista ilmenee, että prepaid-liittymästä oli soitettu uhrille klo 16.00. Soiton ajankohta on muutama minuutti ensimmäisen epäonnistuneen rahanostoyrityksen jälkeen. Soiton jälkeen on maksukorttia uudestaan yritetty käyttää pankkiautomaatissa.
Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että joku muu henkilö olisi käyttänyt vastaajien puhelimia.
Lindeman on vahvistanut, että hänellä oli ollut käytössään syyttäjän tarkoittama Volvo ‑merkkinen auto. Isä oli merkitty rekisterissä auton haltijaksi, mutta tosiasiallisesti Lindeman oli käyttänyt sitä. Kysyttäessä Lindeman on kertonut, että autoa saattoi joku muu hänen tuttavapiirissään lainata. Hän oli syytteessä mainittuna aikana käyttänyt runsaasti alkoholia eikä hän sen vuoksi tarkemmin osaa kertoa, oliko autoa lainattu ja, siinä tapauksessa, kenen taholta.
Tuomio
Terno Allan Lindeman tuomittiin varkaudesta, maksuvälinepetoksesta ja virkavallan anastuksesta 3 kuukauden 20 päivän vankeuteen. Lindemanin aikaisempien rikosrekisterimerkintöjen vuoksi vankeusrangaistus on ehdoton. Rangaistusta alentavana otettiin huomioon Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu 117119 (20.4.2021). Lindemanin puolustajalle suoritetaan valtion varoista yhteensä 6045,11 euroa, mikä määrä jää valtion vahingoksi.
Jane Jasmin Anneli Ärling tuomittiin varkaudesta, maksuvälinepetoksesta ja virkavallan anastuksesta 4 kuukauden vankeuteen. Koska Ährlingille ei ole rikosrekisterinotteen mukaan aikaisemmin tuomittu vankeusrangaistusta, on hänellä määrättävä vankeusrangaistus ehdollinen. Ährlingin puolustajalle suoritetaan valtion varoista palkkiona 4510,00 euroa ja arvonlisäveronosuutena 1082,40 euroa eli yhteensä 5592,40 euroa, mikä määrä jää valtion vahingoksi.
Terno Allan Lindeman ja Jane Jasmin Anneli Ärling velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan uhrille 200 euroa korvauksena rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä.
Tuomio ei ole lainvoimainen.
Lähde: Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus (R 23⁄284)
Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.
Salomon
Röörejä tarkastavat poliisit esittää: Terno&Jane iloisen kaksikon hyväntahtoiset seikkailut
Teemu
Kuolemantuomio maahan.
Sauli Saulinpoika Sauli
Kun ilmastohuijarit varastavat valtion rahat, niin — kansa hurraa!
Mikä saatanan lypsylehmä minä muka olen?
Miksi meidän muiden pitää maksaa imbesillien asianajot?
realisti
Wikipedian mukaan Suomessa romaneita arvioidaan olevan noin 10 000–12 000. Tästä määrästä vankiloissa 0n 120–140kpl, eli 1,16%. Mikäli tuo prosentti otettaisiin muista suomalaisista, muiden kuin romani-vankien määrä olisi 64 000, eli yli kymmenkertainen nykyiseen vankimäärään. Ulkomaalaisten vankien osuus on n. 16% (n. 1000kpl). Yhden vankilavuoden kustannus veronmaksajille on 82 000€. Vankien aiheuttamat kustannukset veronmaksajille ovat vuosittain n. 250milj. euroa. Kustannuksia lisäävät tuntuvasti rikollisuudesta aiheutuvat lieveilmiöt inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.
Teemu
Muita hauskoja tilastoja: Vuonna 2020 Valtioneuvoston selvityksen mukaan raiskauksista epäillyistä oli 38 % ulkomaalaisia Suomessa. Ruotsissa 2000–2019 59,2 % raiskausrikoksista meni ulkomaalaistaustaisten piikkiin. Henkirikoskatsaus 2018 (Krimo/Helsingin yliopisto) taasen tietää kertoa, että romanit syyllistyvät asianmukaiseen touhuun vahvuudella 24 syyllistä/100 000 asukasta, kun lukema Suomen kansalaisille on 1,5÷100 000.
MustalainenAli-ihminen
Intiasta tulleen roskasakin (dalien) jälkeläisisiä. Kuva löytyy myös tästä romanirotasta https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000606230.html