Irtikytkentä Kiinasta on ollut Euroopassa puheenaiheena jo jonkin aikaa ja Suomessakin muutamat presidenttiehdokkaat ovat tästä puhuneet. Esimerkiksi presidenttiehdokkaaksi valittu Jussi Halla-aho (ps.) toi tällaisen ajatuksen esiin perussuomalaisten puoluekokouksessa elokuussa.
Samanlaisen ajatuksen on esittänyt Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja itsenäinen presidenttiehdokas Mika Aaltola, joka patisteli yrityksiä poistumaan Kiinasta.
Mikäli tiedot Kiinan lisääntyvästä aseiden toimituksesta Venäjän tueksi Ukrainassa pitävät paikkansa, kannataa yritysten alkaa varautumaan Kiina riskiensä alasajoon. Tiedän, että irtikytkentä Kiinasta on taloudellisesti vaikeaa, mutta luonnonvoimille ei vaan joskus voi mitään.— Mika Aaltola (@MikaAaltola) June 9, 2023
Kiina on haluttu esittää Venäjän kaltaisena riskinä, jonka voisi realisoida esimerkiksi Kiinan provosoituminen sotilaalliseen ratkaisuun Taiwanin suhteen.
Yhdysvallat on pyrkinyt provosoimaan Kiinaa Taiwanin osalta jo pitkään, kun se on soutanut ja huovannut maan virallisesti noudattaman “Yhden Kiinan politiikan” suhteen. Maan edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa elokuussa 2022 oli ensimmäinen Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen matka maahan 25 vuoteen. Vierailu suututti Kiinan, joka piti sitä ilkeänä provokaationa.
Aiemmin viime vuonna Yhdysvaltain presidentti Joe Biden suututti Kiinan sanoessaan, että Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan Taiwania. Kiinan mielestä Yhdysvaltain toiminta Taiwanin suhteen rikkoo “Yksi Kiina” ‑politiikkaa, johon Yhdysvallat on vakuuttanut olevansa sitoutunut.
Unkari ui vastavirtaan ja hyötyy taloudellisesti
Unkarin Ulko- ja kauppaministeri Péter Szijjártó on sanonut, että korkean tason yhteistyö Kiinan kanssa on avaintekijä Euroopan ja Unkarin kilpailukyvylle, ja näiden suhteiden katkaisemisella olisi traagiset seuraukset. Hän huomauttaa, että Euroopan “suhteet Venäjän kanssa katkaistiin vaikka ne olivat talouskasvun perusta”.
Szijjártón mukaan Euroopan talous ei olisi kilpailukykyinen ilman yhteistyötä Kiinan kanssa, ja näiden suhteiden katkaiseminen olisi “traagista ja Unkarin etujen vastaista“.
“Unkari hylkää ja estää kaikki kohtuuttomat ehdotukset, jotka rajoittaisivat tai katkaisevat Kiinan ja Euroopan välistä yhteistyötä; emme tue tulleja tai muita esteitä Kiinan sähköautoteollisuudelle, ja vastustamme Länsi-Euroopan painetta supistaa taloudellista yhteistyötä Kiinan kanssa”, Szijjártó sanoo.
🇨🇳🇭🇺Hungary has become a prime target for Chinese investments, bolstering its economy. Finance Minister Varga Mihály met with leaders from China Merchants Group, Sinotrans, and Cecz Group, discussing logistics investments to make Hungary a regional hub for Chinese trade.…— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) September 22, 2023
Szijjártó ja hänen kiinalainen kollegansa, ulkoministeri Wang Yi keskustelivat tapaamisessaan aiemmin tänä vuonna maiden taloussuhteista. Szijjártón mukaan Unkarin taloudella olisi vaikeuksia pysyä kasvu-uralla ilman kiinalaisia investointeja.
Kiinan suhteiden ansiosta Unkarin odotetaan kaksinkertaistavan viime vuoden investointiennätyksen, 6,5 miljardia euroa. Ulkoministerin mukaan suurin osa näistä sijoituksista tulee kiinalaisilta yrityksiltä.
“Tapaaminen presidentti Xin kanssa Pekingissä. Yhteyksiä irrotuksen sijaan: tämä on unkarilainen malli. Tavoitteenamme on vahvistaa Unkarin ja Kiinan välisiä suhteita. Tämä on hyvä Unkarille ja hyvä Euroopan taloudelle”, kirjoitti Unkarin pääministeri Viktor Orbán puolestaan viestipalvelu X:ssä tiistaina 17. lokakuuta.
Meeting with President Xi in #Beijing. #Connectivity instead of #decoupling: this is the Hungarian model. Our aim is to strengthen Hungarian-Chinese relations. This is good for Hungary and good for the European economy. 🇭🇺🇨🇳 pic.twitter.com/DkBU9C1FpW— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) October 17, 2023
Lähde: Vastaan Sanomat
Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.
Salomon
Kun olisikin jotain korkean tason yhteistyötä, oikeasti. On tuolla hyllyt pullollaan TÄYSIN TURHAA MUOVIA, tämä muovi on varmaan se aaltolan luonnonvoima
Miksei meilläkin?
Huomasitteko, Unkari valtiona investoi tuotantolitoksiin jotka tuottavat maalle pääomatuloja. Mitenkäs Suomi? Ai niin, meillähän annetaan kaikki pois pilkkahinnalla koska ”valtio ei voi kilpailla yksityisen kanssa”.
Miksei Suomen valtio perusta maahanmme vaikka Kiinalaisten tavaroiden tullivapaata aluetta? Ihan niinkuin Tsekki, Saksa, Hollanti ja Slovakia ovat tehneet. Tavarat myydään EU alueille noiden tullivapaiden pisteiden kautta jolloin yksityisten ihmisten ei tarvitsisi nähdä vaivaa tullin kanssa. Se loisi maahamme liikevaihtoa, työpaikkoja ja investointeja.
Ai niin… Unohdin ihan että suurin osa kansasta on sitä mieltä että ”nyt meillä on historiallisen hyvät ajat”. Ja siksi ne äänestää kerta toisensa jälkeen ”neljää suurinta”. Koska muuten ääni menee hukkaan.
Nimetön
Paitsi, että Unkarilla menee taloudessa melko kehnosti. Inflaatiolukemat vieläkin EU:n suurimpia, mikä on vaikuttanut Unkarin forintin arvoon joka on heikentynyt paljon suhteessa dollariin. Unkari on myös korruptoitunein EU-maa, mikä lisää automaattisesti sijoittajien riskejä sijoittaa maahan. Useat kiinalaiset akkuvalmistajat ovat väläytelleet, että he haluavat kiinalaista työvoimaa tehtaisiin, vaikka ne sijaitsisivat Unkarin alueella. Onko tämä isänmaallista talouspolitiikkaa?
TT
Suomi on jälleen koulupoikamainen idiootti pätemässä sionistiroistovaltio USA:n silmissä. Euroopalle tulee muutenkin käymään köpelösti. Niiltä on ensin katkottu pois pääsy Venäjän halpaan energiaan ja nyt USA ja Israel riehumisellaan järjestävät meille uusinnon vuoden 1973 öljykriisistä. Lähi-Idässä kenties syttyvän suursodan seurauksena länsimaat julistetaan vientisaartoon sikäläisten öljyntuottajamaiden taholta. Jäävät talven lämmityskaasut mm. Saksalta saamatta. Myös ne länsimaat, jotka yhä fiksusti ja pakotteista välittämättä ostavat öljyä tai kaasua Venäjältä joutunevat saartoon ja vakavaan energiapulaan. Ei puhuta enää kalliista energiasta vaan siitä, ettei energiaa enää ole. Syntyy tilanne, jossa bensa maksaa Venäjällä 60 senttiä litra ja Suomessa vähintään 6 euroa litra. Tehtaat ja tuotantolaitokset menevät kiinni. Ainoa virta mikä ei lakkaa, on pakolaisten virta Eurooppaan.
Jou
Paitsi, että Venäjällä tuo 60 senttiä litralta on törkeän paljon ottaen huomioon Venäjän palkat. On kyllä huolestuttavaa monien maiden suuri energiariippuvuus yksittäisistä maista. Mielestäni isänmaallisen valtion pitäisi hajauttaa energiaostot mahdollisimman moneen maahan, mikäli maa ei itse pysty tuottamaan tarvittavia määriä. Tämän ovat laiminlyöneet useat Itä-Euroopan maat, esim. Unkari.
Putinisti
Paitsi, että Venäjän talous on nyt ylikuumentunut. Työttömyys alle 3%.
Nimetön
Venäjällä on aina ollut työttömyys tuota luokkaa. Vai, että ylikuumenee😂 kerros miksei ulkomaalaiset yritykset saavat vieläkään myydä osakkeitaan pois Moskovan pörssissä. Maa, jonka tärkeimmässä pörssissä on myyntirajoituksia, ei ole kovinkaan kestävällä pohjalla.
Aatu Aseenkätkijä
Tuossa on vaan paljon huonoja puolia myös. Kiina rakentaa sen jättimäisen akkutehtaan Unkariin alueelle, missä on pieniä maatiloja paljon. Tehtaan päästövedet tulevat tuhoamaan maanviljelijöiden elinkeinon ja alueen luonnon sekä vesistöt. Mutta Orbania kiinnosta vain oma suosionsa ja raha.
Paul Dittel
Venäjään ja Kiinan pitäisi suhtautua pidättyvästi, mutta välttää samalla ampumista taloudellisesti omaan jalkaan. Halla-aho ja Aaltola ovat ensimmäisinä tähtäämässä omaan varpaaseensa.
Suomen pitäisi erota heti EU:sta ja eurosta ja aloittaa oman talouden jälleenrakennus tämän tuhokurssin jälkeen. Ulkomainen työvoima ja humanitaarinen maahanmuutto pitää lopettaa kokonaan eli nollatoleranssi. Suomalaisten yritysten myyminen ulkomaalaisomistukseen pitää saattaa luvanvaraiseksi ja osa jo ostetuista yrityksistä pitää kansallistaa. Kaivosvaltaajien rellestys metsissämme lopetetaan samalla sekunnilla. Samoin todellisuudesta vieraantuneet ilmastofantasiat pitää heittää roskakoriin. EU-ero on siis se kaikkein tärkein talouspoliittinen päämäärä, mitä voi olla.
–
Nämä EU:n energiakuvitelmat omat mielestäni totaalisen mielenvikaisia.
Puhutaan hiilivapaasta teräksestä, jonka tekeminen vaatii valtavasti energiaa, mutta on kuitenkin pelkkää normaalia terästä. Jos tuolle tuotteelle halutaan todellisia markkinoita, se vaatii ehdottomasti hiilitullit EU:hun.
Suomessahan tuotetaan nyt tuulisella säällä valtavasti sähköä, joten voisi olettaa, että sähköautot olisi luonteva jatke tälle kehitykselle. Kiinahan on halvemman hintaluokan sähköautojen valmistamisen ykkösmaa, joten jonkinlainen yhteisyritys (kotimaisella työvoimalla) kiinalaisten kanssa Uuteenkaupunkiin , voisi olla ainoa keino saada edes joten kuten kohtuuhintaisia sähköautoja massamaisesti myytyä Suomessa. Olen tosin sitä mieltä, että sähköautot eivät sovi kovan talven olosuhteisiin. Tämä ärsyttävä riippakivi EU aikoo lopettaa polttomoottoriautojen myymisen ja valmistamisen vuonna 2035, mikä on ideana ihan hallusinatorinen.
Dr. Smash
Unkarista on tullut pelkkä Venäjän vasallivaltio.