Käsillä oleva sähkön hintakriisi lämmittää suomalaisten tunteita talven äärellä. Moni odottaakin talvelle moninkertaisia sähkölaskuja, mikä voi tarkoittaa useita tuhansia euroja kuukaudessa.
Sähkön hintanousu kuitenkin kummastuttaa, sillä sen tuottaminen ei ole kallistunut. Vaikka Suomessa yli 80 prosenttia sähköstä tuotetaan tuuli- ja ydinenergialla, nousee silti kaiken sähkön hinta, vaikka vain kaasutoimitukset ovat nyt kiven alla. Esimerkiksi vesi- tai ydinvoiman tuottaminen ei maksa sen enempää kuin ennenkään, mutta niidenkin myyntihinta on noussut.
Kaiken sähkön hinta nousee, koska sähköyhtiöt myyvät aina tuottamansa sähkön pörssiin, joka määrittelee niille oman hintansa ja myy siitä eteenpäin kuluttajille. Jos sähköyhtiöt myisivät sähkön suoraan kuluttajalle, ei pörssi määrittelisi sen hintaa.
Toisin sanoen kyse on silmänkääntötempun avulla tehtävästä tulonsiirrosta sähköyhtiöille. Valtio on ratkaissut asian rankaisemalla veronmaksajia entisestään kaiken muun velanoton päälle. Epäkohtaan puuttumisen sijaan se on lahjoittanut esimerkiksi Fortumille miljardeja rahaa. Lisäksi valtio lupaa auttaa sähkölaskujen maksussa kansalaisia, mikä tarkoittaa lisätaakkaa jokaiselle veronmaksajalle pitkässä juoksussa.
Lähde: Iltalehti
Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.
otto suni
Kyseessä on eräänlainen Ponzi-huijaus sillä sähköpörssi ei mahdollista tavallisen kuluttajan ostaa ”futuureja” pörssistä Kyseessä on umpikiero menetelmä rahastaa tavallista kanssa välttämättömyystuotteesta!
Muista aina takana on kipapäät joiden käskyt heiluttavat koko EU:ta
Lartsa
Vittu miten vähällä järjellä tätäkin maata johdetaan!
TT
Sähköpörssi on luotu aikana jolloin ei nähty, että sähkön tuotantoon ja tarjontaan voi tulla vakavia esteitä ja rajoituksia. Poliitikot ovat hämmentäneet tuotantoa suosimalla uusiutuvaa ”vihreää” energiaa niin paljon, että perinteisten tuotantotapojen kannattavuus häiriintyy. Investointiraha ohjautuu vihreän energian lähteisiin, jotka kuitenkin pettävät esimerkiksi Suomen talviolosuhteissa. Suomi ei pärjää varsinkaan talvella ilman merkittävää lisäkapasiteettia myös hiilipäästöisistä tai ydinvoimalähteistä. Osa poliitikoista on halunnut ajaa myös ydinvoimaa alas erityisesti Saksassa, joka sittemmin alkoi korvaamaan ko. kapasiteettia Venäjältä tuotavalla kaasulla. Saksan energiapoliittinen yhtälö on täysin mahdoton ja maan pitää kohtaa ajaa kuuluisa teollisuutensa alas selvitäkseen tilanteesta.
Sanktioiden asettaminen Venäjää vastaan on lopullisesti sekoittanut Euroopan energiamarkkinat rajoittamalla voimakkaasti tarjontaa, mihin pörssit reagoivat siten, että ne alkavat rajoittamaan myös kysyntää nostamalla hinnat pilviin. Yhtälö ei asetu tasapainoon ennen kuin tarpeeksi moni putoaa kysynnästä pois. Meneillään on siis energiatuoiileikki. Valtiot pyrkivät säästöohjelmia laatimalla ja subventoimalla pitkittämään tuolileikin musiikkia, jotta karmea totuus ei paljastuisi liian aikaisin kansalaisille. Osa kansalaisista ja yrityksistä jää sähkönjakelun ulkopuolelle kokonaan, koska em. yhtälö täytyy tasapainottaa. Tulevaa kaaosta silmälläpitäen valtiot virittäytyvät poikkeustilavalmiuteen. Suomessakin ollaan jo nähty sotaharjoituksia taajamissa, mikä on meillä varsin harvinaista. Energiaa tuottavia laitoksia pyritään suojaamaan, mikä on tietenkin ihan järkevää. Saksassa sotavoimat ajetaan kaduille lokakuun alussa.
Puolueeton
Ainoaksi syyksi otsikon kysymykseen voi tietenkin leimata suomalaisten poliitikkojen ymmärtämättömyyden sähkön tuotannosta ja myynnistä. Aivan samalla tavalla kuin Putin on kaasuenergian korkean hinnan syynä Ukraínan ”operaation” johdosta.
Mutta mikä on todellinen syy? No jos se tiedettäisiin, olisi mahdollista panna politiikot toimimaan kansalaisten eduksi eikä sähköyhtiöitten omistajien eduksi. Luultavasti ministerit ovat ostelleet hyvällä palkallaan osakkeita ja haluavat niiden tuottavan. Osakkeen omistajien omaisuutta on siten lisättävä, koska siitä hyötyy itsekin. Ei ole syytä selvittää sähkön korkean hinnan perusteita.
Lännen yhteiskunnissa mikään ei toimi kansalaisten eduksi. Sähkön tuotannossakin varmistetaan vain sähköyhtiöitten etua. Sähkön tuotantoa ja siirtoa valtion tulisi hallita, mutta sitä on enää vain suurten kuntien omistuksessa. Kunnan piennehköjä voimalaitoksia on vaikeampi myydä kuin valtion omistamia laitoksia. Kunnan voimalaitoksen myynnissä ei ole helppo lahjoa kunnan johtajia tekemään kauppoja kuntalaisten vahingoksi. Valtiolla se on helppoa, kun teollisuus myydään ukomaiselle sijoittajalle, jolla silläkin on pimeitä tilejä maksaa muille pimeille tileille.
Nimetön
Marin lupasi juuri 10 miljardia euroa veronmaksajien rahaa sähköpörssihuijareille. Idiootit johtavat maata.
Kaupunkien liikelaitokset
Siksi koska me olemme antaneet kuntien ja kaupunkien valtuutettujen myydä paikalliset sähköyhtiöt ja muodostaa niistä osakeyhtiöitä.
Siksi röyhkeimmät ihmiset käyttävät meitä hväuskoisia hyväkseen, koska me mahdollistamme sen toiminnallamme. Meitä ei kiinnosta mitä omassa elinympäristössämme tapahtuu.
Nimetön
Helvetti, valtion pitäisi ottaa perusinfra haltuun pörssikeinottelijoilta ja pistää pahimmat keinottelijat vankilaan polkemaan sähkögeneraattoria.
juha II
Sähkön ja polttoaineiden hinnoista SUURIN osa ovat VEROJA!!! Sosiaaliodemokraattiset puolueet nuo maantierosvot ja korruptoituneiden epäpätevien totalitäristien epäsikiöt normioloissakin haluavat nylkeä veronmaksajat vereslihalle. NYT erityisesti mukana on vielä WEF:n ”The Great Reset” – ”Olet onnellinen kun olet ”köyhä kuin kirkonrotta”. Ja valheellisen halpamainen ilmasto kusetus, jonka verukkeella keskiluokalta viedään vielä ”tuhkatkin pesästä” ja wanhoilta pojilta munista!!! Kantsii jo alkaa miettimään uusia harrasytuksia.
häkkhyrä
Vaikuttaa siltä, että sähköntuottjat ovat ajamassa järvet kuiviksi, niin nopeaa on ollut vedenpinnan lasku isoissa järvissä, viime viikkoina.
Puretaan jo
Vieläkö halutaan jatkaa santioita Venäjää vastaan vai joko palataan normaaliin elämään?
Mulekkin tulee ensi talvena sähkölasku joka on melkein kolme tonnia kalliimpi kuin aiemmin. No, se on suoraan pois muusta kulutuksesta. Mutta että ei tässä montaa vuotta ole varaa ylläpitää pakotteita Venäjää vastaan.