Australialaiset kuluttajat tyrmistyivät saatuaan tietää, että maassa heitetään rekkalasteittain syömäkelpoisia avokadoja hukkaan, samalla kun ruoan hinta ei ole vuosikausiin ollut yhtä korkealla kuin nyt.
”Kaksi rekkaa kävi täällä äskettäin dumppaamassa suuren läjän avokadoja. Huomasin, että niitä on tuotu tänne aiemminkin,” eräs paikallinen asukas Queenslandista oli kertonut.
Maanviljelijät puolustavat satonsa hukkaan heittämistä ainoana keinona varmistaa liikevoittonsa koronasulkutilojen, sekä Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin tulvien ”häiritessä” markkinoita.
Kun viljelijöiltä kysyttiin, miksi he eivät vain laske hintoja ja myy niitä, he sanoivat, että se ei olisi sen arvoista. ”Tuotteiden pakkaaminen, sisältäen työkustannukset, pakkaukset ja kuljetukset eivät vain olisi sen arvoista.”
Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.
George
Meillä Suomessa maatalous on rälssi – sitä ei ohjaa mikään normaali liiketaloudellinen mekanismi.
Tuotannon kehitys noudattaa sääntöä: Ensimmäisenä jussi selvittää saako siihen maataloustukea.
Ketkä omistavat Valion ja lihateollisuuden – ja mitä kivaa sen Pellervo-seuran takaa löytyy?
Nälanhätä
Maataloustukea maksetaan lähinnä ympäristötoimenpiteistä, ei niinkään tuotetusta ruoasta.
Maatalous ei kannata enää ollenkaan, koska tuotantokustannukset ovat nousseet moninkertaiseksi. Tähän on vaikuttanut mm:
Poltto-aineiden hinnannousu
Lannotteiden hinnannousu
Sähkön hinnannousu
Rehujen hinnannousu
Kasvinsuojeluaineiden hinnannousu
Rahtikustannusten hinnannousu
Yhteenkään asiaan näistä ei tuottaja pysty vaikuttamaan. Tuottajahinnan nousu ei auta, jos kulut nousevat samalla moninkertaisesti. Maatalous ja ruoantuotanto on tuhottu tahallisesti, koska tarkoitus on syventää kriisiä
Jep jep
Länsimailla on kurjat ajat edessä ja hyvin pian. Työvoimakustannukset on nostettu keinotekoisesti niin korkeiksi että edes ruuan tuotanto ei kannata.
TT
Niukkuuden luominen perustarpeista tai jopa nälkään ja kylmyyteen tappaminen ovat marxisti-leninistien, stalinistien tai maolaisten suosimia väestönhallintakeinoja. Jokainen Neuvostoliiton tai Kiinan historiaa tunteva tietää tämän. Kommunismi menee väestönhallintakeinojen julmuudessa ja yhteiskuntaa yhteen muottiin pakottavassa totalitarismissa aina askelta pidemmälle kuin muut totalitarismin muodot (millainen on myös nykyinen lumedemokratia Suomessa). EU pyrkii nyt valtavalla vauhdilla kohti kommunismia. Nälkä ja vilu voidaan tuottaa jäsenmaihin monellakin eri tapaa. Pandemian tai sotatilan julistaminen tehostaa parhaiten kommunismin edistämistä. Rikollis- ja kommunistijärjestöt WEF ja WHO ovat nyt työn touhussa luomassa ohjelmia ja sopimuksia, joilla koko maailma saadaan polvilleen kommunismin edessä. Nato häärii ja juonittelee suursodan sytyttämiseksi ja miksei myös Venäjä ja tietenkin piskuinen Suomi, joka suursodan alla luopuu puolueettomuudestaan.
Miisa
Tehnyt samantyyppisen havainnon myös meiltä Suomessa. Samalla paikkakunnalla asuva viljelijä jättänyt peltoon mätänemään suurin määrin ja vieläpä useampana vuonna syöntikelpoisia marjoja, juureksia ja vihanneksia. Tuntuu irvokkaalta ja rikollisesta sellainen ravinnoksi kelpaavan haaskaus. Miksi kukaan ei puutu tällaiseen toimintaan? Miksi ruokahävikin minimointi koske viljelijöiden tuotantoa?
Syy on tämä
Siksi, että jos sadosta ei saa hintaa, joka kattaa siihen käytetyt lannotteet, kasvinsuojeluaineet, työn ym. kulut, sato kannattaa jättaa peltoon, ennenkuin lisätä tappiota korjaamalla se. Yksinkertaisesti näin. Sadonkorjuu ei ole ilmaista. Käykää ostamassa hävikkiruokaa suoraan viljelijältä.
A. Linderson
Miksei noista tehty sitten vaikka biodieseliä? Nyt mätänevästä aineksesta tulee hiilipäästöjä, ilman mitään hyötyä tehdystä työstä.
Jaakko
Kurjaa touhua tällainen.
Timovaan
Kuluttajan näkökulmasta,ruoan hinnan nopea nouseminen vaikuttaa eniten siihen mitä ostetaan.
Avokadot ovat aina olleet suhteessa kalliita,eivätkä ne useammille kuulu välttämättömiin elintarvikkeisiin.
Syön vielä toistaiseksi lähes päivittäin Avokadoja smoothieissani,mutta ne poistuvat ensimmäisinä ostoslistaltani,kun ruoan hinta nousee minulle kriittisen rajani yli.
Sen jälkeen ostan vain peruselintarvikkeita ja lisään vihreän ruoan kotikasvatusta.
Kuluttajalle Avokadon hintaa nostaa myös se,että yleensä Avokadopussin yksi kolmesta Avokadosta on syömäkelvoton.
ST
Täällä Suomessa ostan avokadoa ain joskus, ja ei mikään kallis, ja avokado sopii lihan korvikkeena, siinä on paljon vitamiineja joita ihminen tarvii päivittäin. Tuota ei kyllä tänä päivänä haluaisi nähdä, ruokaa heitettäväksi pois.
Maanparannukseen vaan
Ne viljelijät on melkosen tyhmiä. Sen sijaan että ne aurais ne peltoon tai keittelis niitä pirtua, niin ne kuluttaa polttoainetta ja rahtaa ne kaatopaikoille. Jokaisen kilon tuottamiseen on kulunut kuution verran vettä.
Maan parannus on jokaisen viljelijän perusvelvollisuus. Ja sitä ei saisi unohtaa eden Unkarin mustan mullan pelloilla.
SFOY
Tämä ruoan pois heittäminen on kyllä kurja ilmiö. Suomessakin perunaa on halvempi viedä kaatopaikalle kuin myydä ihmisille. Surullista. Minulle kelpaisi herkulliset avokadot ja potaatit!