Euroopan vaikutusvaltaisimpiin pankkeihin lukeutuva Deutsche Bank varoittaa tulevasta talouskriisistä, johon yritysten ja laajemmin kokonaisten yhteiskuntien raju velkaantuminen on johtamassa. Pankin mukaan Euroopan on myös turha toivoa, että talous tulisi palaamaan ”ennalleen” koronakevättä edeltävään aikaan.
Valtavirtaiset ekonomistit ovat puhuneet viime kuukausina niin sanotusta V‑kirjaimen muotoisesta elpymisestä suhteessa koronakriisin aiheuttamaan talouden nopeaan romahtamiseen. Poliitikkojen hyväksyntää kalastelevat taloustieteilijät ovat väittäneet, että EU kykenee nostamaan talouden ylös pohjamudista yhtä rivakasti kuin talous sinne putosikin.
Deutsche muistuttaa, että reaalitalouden sakatessa osakemarkkinat ovat saaneet voimaa katteettomasta optimismista. Keskuspankit ovat luoneet tyhjästä mielikuvitusrahaa velaksi, jonka finanssikeinottelijat ovat sijoittaneet pörsseihin nopeiden voittojen toivossa. Deutsche toisin sanoen varoittaa arvopaperikuplan puhkeamisesta, jolla tulee olemaan tuhoisia vaikutuksia myös reaalitalouteen.
Kurjistuspolitiikkaa ja konkursseja
”Omaisuusluokkien kasvava yliarvostus ja paisuvat velat” ovat Euroopalle kohtalokas yhdistelmä, Deutsche summaa World Outlook Update ‑katsauksessaan. Tilannetta pahentavat tulevat liike-elämää rampauttavat koronarajoitukset sekä valtioiden rahoittamiin ”elvytys-” eli velkapaketteihin liittyvät ristiriidat. Rajoituksia on tänä syksynä alettu ottaa käyttöön jo muun muassa Espanjassa ja Englannissa.
EU on päättänyt ottaa jäsenmaidensa nimissä rajusti velkaa ”elvyttääkseen” taloutta. Velkojen korot joudutaan kuitenkin kattamaan julkisilla leikkauksilla, mikä tuhoaa kuluttajien ostovoiman ja näin myös yritysten kannattavuuden. Esimerkiksi Sanna Marinin ”vasemmistolainen” hallitus on jo alkanut varoitella suomalaisia tulevista kurjistustoimista.
Deutsche muistuttaa, että länsimaat ovat tottuneet nollakorkojen maailmaan. Kun korot ampaisevat nousuun, joutuvat velkaantuneet yritykset ja kotitaloudet vakaviin vaikeuksiin. Lisäksi kasvavat korkomenot aiheuttavat entistä kovemman leikkauspaineen valtioille.
Myös alankomaalainen Rabobank ja tutkimuslaitos Capital Economics jakavat Deutschen synkät ennusteet. Molemmat pitävät toiveita V‑mallisesta elpymisestä perusteettomina.
Lähde: Kauppalehti
Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.
Taas ihan alusta
Kun mietitään mitä esim. Puola teki eri tavalla kuin Suomi niin merkittävin asia on helppo nähdä.
Kun Puola aikoinaan liittyi EU:hun se oli ”resupekka”. EU lapioi Puolaan satoja miljoonia eurja erilaisia tukia. Mitä tekivät puolalaiset? He rakensivat tiilitehtaat jotka tuottivat tiilit varsinaisten tehtaiden rakantemiseen. Sen jälkeen näihin tehtaisiin hankittiin moderneimmat koneet ja ruvettiin tekemään töitä. Hinta/laatu saatiin kohdilleen kun energian tuotanto oli edullista, työn hinta kohtuullista ja lähdettiin tuotantoon investointien ollessa lähes 0‑tasolla. Ja sitä ennenkin oli jo ollut kaikilla työtä koska pelkästään yrtysten rakentaminen ja saneeraaminen olivat luoneet työpaikkoja sekä tulotasojen nousua rajattoman määrän. Puolan valtiolla oli tulonlähteinä sekä pääomatuloja että tuloverosta kannettavia tuloja. Ja tämä kehitys jatkaa yhä nousuaan. Käykääpä katsomassa vaikka maassa olevan tiestön laatua.
Entä sitten Suomessa? Myös meille annettiin erilaisia tukia EU:sta miljoonia. Mihin ne menivät? No, ne menivät mm. Paavon marjaviini-tilaan ja muihin vastaaviin hömpätyksiin. Rahat jaettiin ”kaiken maailman kaarnavene-projekteihin” jolloin ne menivät konsulttien taskuihin eikä niillä oikeasti saatu mitään sellaista aikaiseksi joka olisi tuonut Suomen valtiolle pääomatuloja. Päinvastoin, Suomen valtio myi kansanedustajien mahdaateilla pois kaikki ne pääomatuloja tuottavat yksiköt jotka olivat voitolllisia. Ja Suomen valtio jäi osakkaiksi niihin yhtiöihin joihin tarvitaan tukia muodossa tai toisessa miljoonaluokan verran vuodessa. Nämäkin yhtiöt tuottavat tulosta, mutta eivät Suomen valtiolle. Vaan ulkomaalaisille sijoittajille.
Se että suomalaiset myivät omaa infraansa, se oli se kaikkein suurin emämunaus. Esim. Hämeen sähkön myynti ja verkkyhtiöiden myynti, ne ne vasta varsinaisia aivopieruja olivat. Posti-Telen myymisestä puhumattakaan. Kun Sonera myytiin Telialle, niin pelkästään valtion puhelinkulut seuraavan vuoden aikana olivat suuremmat kuin koko kauppahinta. Kuka muistaa?
Meidän tulisi ymmärtää oma tilanteemme ja ottaa oppia mm. Puolasta. Aloitetaan nollista ja perustetaan vaikka tiilitehtaita. Niitä oli ennen joka kylässä ja kyllähän Suomessa savea riittää. Tiedä vaikka sitäkautta aukeaisivat markkinat Venäjälle. Sielä kun vielä rakennetaan.
Jotta tuleva ”kriisi” voitaisiin välttää niin kaikki ne joilla on velkaa… maksakaa se pois etuajassa. Sillä pannkijärjestelmämme on niin heikko, että jos jokainen ottaa 15% tilillä olevista numeroista pois, niin koko EU:n pankkijärjestelmä kaatuu. Siksi jokainen poismaksettu lainaeuro vaikuttaa pankkien taseeseen paljon enemmän kuin kuvitellaan. Yksi euro vahvistaa pankin tasetta 999 euroa. Uskokaa tai älkää. Ja silloin ei saada aikaiseksi tätä keinotekoista ”kriisiä”.
Qasper
Tämä tiedossa jo pitkään, ilman koronaakin.