Saksalaisen juontajan Frank Kraemerin äskettäisessä haastattelussa Denis Nikitin, venäläinen nationalisti, joka taistelee Ukrainan armeijan rinnalla, antaa näkemyksiä elämästään ja meneillään olevasta Venäjän ja Ukrainan välisestä konfliktista.
Tämä keskustelu tarjoaa syvemmän ymmärryksen alueella tapahtuvista monimutkaisista poliittisista ja ideologisista muutoksista. Keskustelu on nähtävissä puolentoista tunnin mittaisessa haastattelussa, mutta niille, jotka eivät puhu saksaa, yritän tiivistää sen.
Tausta ja henkilökohtainen historia
Denis Nikitin, syntynyt Moskovassa, omaa värikkään historian, johon kuuluu sekä maanpako että aktivismi. Hän muutti nuorena Saksaan ja vietti siellä lähes vuosikymmenen ennen palaamistaan Venäjälle ja sen jälkeen Kiovaan vuonna 2017. Nikitin kuvaa itseään nationalistiksi, joka oli aktiivinen mielenosoituksissa ja väkivaltaisissa yhteenotoissa poliittisten vastustajien kanssa.
Hän selittää syyt taistelulleen Ukrainan puolesta seuraavin sanoin: ”Kun sota puhkesi 24. helmikuuta 2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa. Tartuin aseisiin ja luonnollisesti vastustin Putinia ja hänen joukkojaan.”
Syytökset Denis Nikitiniä vastaan
Haastattelu paljastaa, että Nikitin on ollut useiden syytösten kohteena, mukaan lukien väitteet huumekauppaan osallistumisesta ja siitä, että hän olisi Venäjän ja Saksan viranomaisten ilmiantaja. Hänen mukaansa nämä syytökset ovat valheita, joita käytetään osana strategiaa hänen mustamaalaamisekseen. Nikitin kuvailee, kuinka nämä huhut levisivät sekä Venäjällä että Saksassa ja aiheuttivat merkittäviä henkilökohtaisia ja ammatillisia ongelmia.
”Venäjällä ja Euroopassa, myös Saksassa, on kaksi tapaa kaataa joku, joka tekee nimeä liikkeessämme: joko syyttää häntä FSB:n ilmiantajaksi tai juutalaiseksi. Minun kohdallani käytettiin molempia menetelmiä.”
Nikitin on pettynyt siihen, että syytökset saivat niin paljon kannatusta, erityisesti nationalistipiireissä, joissa hän aiemmin luotti ihmisiin. Hän huomauttaa, että vaikka nämä ryhmät aiemmin tuomitsivat median valehtelijaksi, he olivat nopeita uskomaan häntä koskevia negatiivisia artikkeleita.
Venäjä on kaikkien nationalistien vihollinen
Nikitin tarjoaa oivaltavan analyysin Putinin hallituksen politiikasta nationalismia vastaan. Hän toteaa, että Putin on aina ollut vihamielinen nationalisteja kohtaan ja kuvailee Venäjän hallitusta kaikkien nationalistiliikkeiden viholliseksi. Hän näkee nykyisen konfliktin jatkumona Putinin monikulttuuriselle agendalle, jota hän pitää suurena kielteisenä voimana. ”Putinin hyökkäys Ukrainaan on yksinkertainen jatke hänen politiikalleen. Me olimme aina sitä vastaan ja olemme edelleen sitä vastaan. Nyt meillä on mahdollisuus taistella asein häntä ja hänen hallintoaan vastaan.”
Nikitinille on tärkeää korostaa, että hän ja hänen toverinsa eivät taistele venäläisiä vastaan kansana, vaan Venäjän hallitusta ja sen politiikkaa vastaan. Hän näkee ukrainalaiset veljeskansana ja ilmaisee syvän pettymyksensä siihen, kuinka Putinin aggressio on luonut vihan venäläisten ja ukrainalaisten välille.
”On selvää, että ukrainalaiset vihaavat meitä venäläisiä nyt kansana, ja heillä on täysi oikeus siihen. Kiitos siitä kuuluu Putinille ja hänen murhaajien ja raiskaajien armeijalleen.”
Lännen pakotteet ja niiden taloudelliset vaikutukset
Haastattelussa käsitellään myös Venäjää vastaan asetettuja talouspakotteita ja niiden seurauksia. Nikitin uskoo, että pakotteilla on ollut merkittävä vaikutus Venäjän talouteen, vaikka ne satuttavat myös länsimaita. Hän huomauttaa, että Venäjä menettää paljon rahaa, koska se ei enää voi myydä kaasua ja öljyä Eurooppaan samaan hintaan.
”Putin on menettänyt tuottoisimman markkinan, Euroopan, ja menettää valtavia summia rahaa. Myös Venäjän kansa kärsii tästä.”
Hän selittää, että vaikka Venäjä yrittää myydä energiaansa muille markkinoille, kuten Kiinaan ja Intiaan, nämä maat saavat valtavia alennuksia ja maksavat ei-vaihdettavissa olevilla valuutoilla, mikä edelleen heikentää Venäjän taloutta.
Tulevaisuus ja poliittinen visio
Nikitinilla on selkeä visio tulevaisuudesta ja hän näkee Ukrainan paikkana, jossa nationalistit voivat kukoistaa ja järjestäytyä. Hän toivoo, että heidän taistelunsa Putinia vastaan ei vain vapauta Ukrainaa, vaan voi myös inspiroida muutosta Venäjällä. Hän näkee tulevaisuuden, jossa Ukraina ja muut slaavilaiset kansat voivat toimia itsenäisinä kansakuntina ilman Venäjän hallintaa.
”Unelmoin Venäjästä, joka on kansallisvaltio, moderni ja teknologisesti kehittynyt, jolla on vahva kansallinen identiteetti ja joka on vapaa Putinin hallinnosta.”
Sodan loppu
Haastattelu päättyy keskusteluun sodan mahdollisesta päättymisestä ja siitä, mitä se merkitsisi sekä Ukrainalle että Venäjälle. Nikitin uskoo, että länsimaiset hallitukset pelkäävät Ukrainan täydellistä voittoa, koska se voisi provosoida Putinin käyttämään ydinaseita. Hän kuitenkin näkee useita mahdollisuuksia sille, että Ukrainan vastustaa Venäjän painetta ja jatkaa taistelua itsenäisyytensä puolesta.
Nikitin myös kehottaa muita nationalisteja osallistumaan poliittisesti eikä keskittymään vain sotilaallisiin tavoitteisiin. Hän uskoo, että nationalisteilla on tärkeä rooli poliittisessa prosessissa ja heidän tulisi taistella ideoidensa puolesta kaikilla rintamilla.
”Meidän on oltava tarpeeksi kypsiä ilmaistaksemme itseämme poliittisesti, eikä vain taistelukentällä. Paljon riippuu meistä ja kyvystämme vaikuttaa poliittisesti.”
Denis Nikitinin tarina ja hänen näkemyksensä konfliktista tarjoavat kiehtovan ja monimutkaisen kuvan venäläisestä nationalistista, joka päätti taistella Ukrainan vapauden puolesta. Hänen näkemyksensä haastavat monia yksinkertaistettuja kertomuksia, jotka usein hallitsevat keskustelua sodasta, ja paljastavat syvään juurtuneet ideologiset ja poliittiset kamppailut, jotka tapahtuvat aseellisen konfliktin varjossa.
Monimutkaisempi kuin miltä näyttää
Pohjoismaalaiselle yleisölle Nikitinin tarina tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman siihen, miten nationalismi ja poliittinen aktivismi voivat saada odottamattomia polkuja kriisiaikoina.
Se myös muistuttaa meitä siitä, että konfliktit ovat usein paljon monimutkaisempia kuin miltä ne pintapuolisesti näyttävät, ja että henkilökohtaiset tarinat sodan otsikoiden takana voivat antaa meille syvemmän ymmärryksen siitä, mistä aktivismissa on todella kyse.
Alunperin julkaistu ruotsiksi daneriksson.com-sivustolla.
Partisaani ei väitä eikä takaa, että kommenttien sisältämä tieto olisi virheetöntä tai täydellistä.